Stormflod
54 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris

Stormflod , livre ebook

-

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus
54 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus

Description

Havet trængte ind over marker, huse og hele landsbyer, da en voldsom storm ramte det nordvestlige Jylland i 1825. Det ændrede livet i og ved Limfjorden. Nordsøen gennemskar tangen mellem Agger og Harboøre, og saltvand og nye arter truede fjordens sild, ål og helt, mens østers og rødspætter kom til. Fiskerne tog snurrevoddet i brug, og driftige folk byggede moler, moderne diger og høfder. Købstæderne Lemvig, Thisted og Nykøbing Mors blomstrede og gav Limfjordens dronning, Aalborg, kamp til stregen. Nu kunne man sejle mod vest og hente jern, kul og tobak og eksportere stude, korn og flæsk. Udkant var det på ingen måde, og indbyggerne så området som centrum og orienterede sig internationalt mod Norge, Tyskland og Storbritannien.
Opsøg det stormomsuste liv i den internationale udkant med professor i moderne historie Bo Poulsen, Aalborg Universitet.

Sujets

Informations

Publié par
Date de parution 08 août 2019
Nombre de lectures 0
EAN13 9788771849905
Langue Danish
Poids de l'ouvrage 1 Mo

Informations légales : prix de location à la page 0,0550€. Cette information est donnée uniquement à titre indicatif conformément à la législation en vigueur.

Extrait

Titelside
100 danmarkshistorier
Bo Poulsen


Aarhus Universitetsforlag
Livet på kanten

”Befolkningen ser Havet tumle sig og hører det larme paa Forældrenes Marker og Grave […]”. Sådan skrev forfatter Meïr Goldschmidt (1819-1887) i 1865 om Agger Tange. Goldschmidt var berygtet for sin flabede satire i tidsskriftet Corsaren , men over for den vældige jyske natur var han målløs, som han skrev i sin rejsedagbog: ”Alt dette er i sin Fattigdom, sin Fare, sin Sønderrevethed for rigt til, at jeg i Korthed kan omtale det”.
|| Kirsten Klein/BAM/Ritzau Scanpix
Den store storm
Katastrofe. Det kunne ingen avislæsere være i tvivl om, hvis de læste Den Kongelige priviligerede Viborger Samler den 26. februar 1825. Anledningen var den stormflod, der tre uger tidligere havde raseret vestkysten af Jylland og store områder i Vadehavet og op ad Elben i Tyskland.
”Frygtelig var Vesterhavets Overskyllelse Natten mellem den 3die og 4de Februar, ogsaa for Harboøer og Agger Sogne; og højst sørgelige Følgerne for de ulykkelige Beboere”.
Ca. 800 mennesker mistede livet under den voldsomme storm. I kombination med højvande i den østlige del af Nordsøen blæste saltvandet ind over diger og lavvandede områder, huse og hele landsbyer.
Katastrofens voldsomhed i Holsten nåede de danske aviser allerede den 8. februar, hvor Aarhus Stiftstidende kunne fortælle, at Hamborg var blevet hjemsøgt af ”overordentlige Naturbegivenheder”. Kl. 4 om eftermiddagen havde signalskud sat byen på den anden ende, og samme aften bød på lyn, torden, sne og frost. Så kl. 3 om morgenen faldt vandet pludselig en lille meter som tegn på, at der var brud på et nærtliggende dige.
Ugen efter strømmede det fortsat ind med nye gruopvækkende historier fra Slesvig-Holsten, Hamborg og fra sydsiden af Elben, hvor flere landsbyer var skyllet væk. Digebrud var der overalt, og det stod klart, at stormen var den voldsomste i over 100 år. Indbyggerne søgte tilflugt i højtliggende huse, på lofter og i kirker, men alligevel betalte hundredvis af mennesker med den højeste pris. I slutningen af februar var det så Agger Tanges tur til at blive omtalt i datidens aviser. Menneskeliv gik ikke tabt i Nordvestjylland, men hjem, kreaturer, græsningsarealer og masser af sand, grus og jord forsvandt i Harboøre og Agger Sogne, der udgjorde den smalle landstrimmel, der skilte Nordsøen fra Limfjorden. Nu blev sognene adskilt. I første omgang blev det nordlige Agger Sogn skåret over af Agger Kanal, der hurtigt blev sejlbar, mens senere storme var med til at slå hul ved Thyborøn, hvor der stadig er åbent for skibstrafik ind og ud af Limfjorden.


I 1791 kunne Videnskabernes Selskab publicere et kort, hvor Nissum Bredning var den inderste og mest ferske del af Limfjorden, men da der først gik hul på tangen ud mod Nordsøen, gik det stærkt. I 1889 var både Agger Tange og Harboøre Tange skubbet langt mod øst. Hård kystsikring har siden fikseret både landjorden og Thyborøn Kanal, mens strømmen og det salte vand sikrer isfri adgang til Nordsøen.
|| Trefold
Stormens konsekvenser for de små landsbyer fra Agger til Harboøre blev enorme. I de næste årtier flyttede folk fra området, og først i sidste halvdel af 1800-tallet forsøgte man at kontrollere storme og stormfloder med moderne høfder og moler. Høfderne var udlagt som granitblokke og støbt i cement. Høfder beskyttede kysten ved at indfange sand og bølger, der ellers fulgte med strømmen på langs af kyststrækningen og sled på forstranden. Ved indsejlingen til fjorden blev kanalen foret på hver side af kilometerlange dæmninger, og som muskuløse tilføjelser til den glatslebne forstrand stak høfderne vinkelret ud fra dæmningerne bag forstranden. Klitbeplantning var den traditionelle måde at beskytte klitterne på, og det var givet med til at forsinke havets mange stormløb ind over land i 1600-1700-tallet. Efter 1825 gik det bare ikke længere. I løbet af få år viste det sig, at stormen ikke kun fik konsekvenser for Agger og Harboøre Sogne, men for hele den nordlige halvdel af Jylland. Det hastigt indstrømmende saltvand var med til at ændre fjordens fauna for altid. Fiskeriet ændrede afgørende karakter. Flere brakvandsfisk forsvandt, antallet af ål svandt kraftigt over en årrække, og Limfjordens sildefiskeri blev truet af gopler, der kom ind med havvandet. Og der gik flere årtier, inden fiskerne forstod at udnytte de nytilkomne arter.
I det lys er stormfloden i 1825 blandt Danmarks betydelige naturkatastrofer, selv om andre stormfloder har kostet langt flere menneskeliv. Fx var der flere tusinde omkomne ved stormfloden i Vadehavet i 1634, og ved stormfloden i de indre danske farvande i 1872 omkom 80 mennesker. I Laki i Island, der dengang var dansk, var der i 1783 et stort vulkanudbrud, der varede otte måneder og ødelagde høsten ikke bare i Island, men i store dele af Vesteuropa. Moderne undersøgelser viser, at ca. 10.000 mennesker i Europa og Nordafrika døde som konsekvens af udbruddet, og den danske regering overvejede seriøst at evakuere den islandske befolkning til Jylland, så de kunne slå sig ned på den jyske hede.
1825-stormen er især interessant for danmarkshistorien, fordi konsekvenserne stadig udfolder sig og også vil gøre det i fremtiden. Havets indbrud i 1825 blev nemlig et gennembrud i mere end en forstand. Aalborg havde siden middelalderen haft hele Limfjorden som sit naturlige bagland, og byen var en af Danmarks største i 1800-tallet, da besejlingsforholdene ændredes fundamentalt. Til ugunst for Aalborg kunne købmænd fra alle fjordens vestlige købstæder – Lemvig, Thisted, Nykøbing Mors, Skive og Løgstør – nu frit sejle vesterud af fjorden og hente jern, kul, tobak, nye ideer og ikke mindst eksportmuligheder for deres produkter. Især korn og flæsk og i en periode levende stude. Struer fik betydning som ladeplads for Holstebro, og Løgstør blev et knudepunkt for at komme forbi Løgstør Grunde midt i Limfjorden. Løgstør profiterede af den ringe dybgang på grundene vest for byen, og efter anlæggelsen af Frederik 7.s Kanal (indviet 1861) blev kanaldriften selvstændig indtægtskilde for byen. Herefter var søtransporten knyttet sammen på hele strækningen fra Hals til Harboøre til gavn for hele Limfjordslandet – også Aalborg.
Stormfloder, fraflytninger, miljømæssige omvæltninger for fiskeri, handelsmæssige udfordringer og udviklingen af ny infrastruktur er emnerne i bogen. Med udgangspunkt i en enkelt begivenhed, en stormflod og naturkatastrofe af danmarkshistorisk betydning fortælles historien om en hundrede år lang optakt til katastrofen og konsekvenserne på kort og langt sigt for handel, bosætning, fiskeri og søfart i datidens maritime Danmark. Og hvordan ressourceudnyttelse, regulering af natur og den voksende handel og industri var afgørende for, at Limfjordslandet blev en del af det moderne Danmark.
Det er en fortælling, hvor de naturlige omgivelser, miljøet, om man vil, skrives med ind i beretningen om samfundets modernisering og i kulturhistorien. Vi bliver klogere på både fortiden og os selv ved at tage vores historiske relationer mellem mennesker og natur alvorligt, og det giver et bredere perspektiv på de udfordringer, vi står overfor i dag. Både lokalt og globalt. Nordvestjyllands hastige industrialisering i sidste halvdel af 1800-tallet var med til at øge velstand og samhandel, og med de nye maskiners vældige kræfter blev det muligt at løse en række konkrete problemer – mangel på landbrugsjord, lokal forurening og kontrol med havets rasen – ved at bygge dæmninger og diger.
De mange tekniske løsninger med udstrakt brug af fossile brændstoffer har på det økonomiske område været en verdensomspændende succes. Den industrielle revolution har gået sin sejrsgang over hele kloden, som nu omspændes af en stadig tættere mængde af CO 2 i atmosfæren, der får de globale temperaturer til at stige, polerne til at smelte og vandstanden i verdenshavene til at vokse. Det stigende havspejl er en af de mest truende sider af den globale opvarmning. Det har igen sat gang i spekulationerne om, hvorvidt det er en god idé at stoppe hullet mellem Agger Tange og Harboøre Tange, der i snart 200 år har været adskilt af havvand.
Det hele begyndte en vinternat i februar i 1825.
”Allerede den 3die tidlig Morgen skyllede Havet over den smalle Landstrimmel, der adskiller det fra Liimfjorden; men fra kl. 10 om Aftenen den 3die til kl. 5 om Morgenen den 4de rasede det med skrækkelig Magt. Vandet steeg 6 a 8 Fod. Beboerne paa Toft, en Bye i Agger Sogn, fandt tilsidst intet Værn mere i Sandbankerne, der alle henskylledes. Ei heller Digerne om deres Huse kunde holde Stand. Vandet stod flere Alen i Husene, og kun med yderste Anstrengelse reddedes Kreaturer og Menneskers Liv; derimod fløde de indstrandede svære Bjelker, og Alt hvad der uden for Husene var løst, over i Liimfjorden”.
Sådan blev den længere reportage i Viborger Samler indledt. Det var nærmest rent held, at ingen beboere på Agger Tange eller inde i Limfjorden omkom i stormen: ”Havde Stormen varet 1 Time længere, vilde ingen Redning været for Huse eller Beboere”.
Agger Kirke var nu kun 30 meter fra vandet, og det omkringliggende kirkegårdsdige var begyndt at skylle i havet. Syd for Agger Kirke strømmede havet over i Flade Sø og satte bebyggelsen Taabel under vand, mens vandet strømmede ind i fjorden syd for Agger i en flere meter dyb rende, der var eroderet af det fremtrængende vand. Beboernes måske vigtigste arbejdsredskab, de store havbåde, lå sønderslåede, mens årer, pulsekøller, garn og bundgarnspæle flød rundt i Limfjorden.
På den sydlige halvdel af tangen i Harboøre Sogn var situationen lige så kritisk. Ved den nu forsvundne lokalitet Langer mistede en mand alle sine får, mens hans køer blev trukket ind i stuehuset, hvor der dog også var meterhøjt vand. Vandet opløste de lerklinede vægge, der faldt ud af bindingsværket. Mange steder blev såsæden ødelagt af det salte vand, og på tangen åbnede Vesterhavet en ny kanal,
”[…] som endnu er 100 Alen bred og ofte 10 Alen dyb, hvorved den ellers hypp

  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • Podcasts Podcasts
  • BD BD
  • Documents Documents