La lecture à portée de main
52
pages
Danish
Ebooks
2020
Écrit par
Lars Kjolhede Christensen
Publié par
Aarhus University Press
Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne En savoir plus
Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement
Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement
52
pages
Danish
Ebook
2020
Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne En savoir plus
Publié par
Date de parution
13 février 2020
Nombre de lectures
0
EAN13
9788772191225
Langue
Danish
Poids de l'ouvrage
2 Mo
Publié par
Date de parution
13 février 2020
Nombre de lectures
0
EAN13
9788772191225
Langue
Danish
Poids de l'ouvrage
2 Mo
Titelside
100 danmarkshistorier
Lars Kj lhede Christensen
Aarhus Universitetsforlag
En ny tid begynderr
Bygningsarbejdere i Fredericia holder rejsegilde i 1896. Fredericia var en af de syv jyske byer, hvor snedkerne strejkede. Det var med til at t nde gnisten, der udl ste storlockouten i 1899.
|| Ukendt fotograf/Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn
Da jyderne sagde nej
Stemningen var alvorlig, den dag i lborg. Godt et hundrede svende var forsamlet til m de i snedkernes fagforening. Det var den 27. april 1899, og snedkerne havde ikke haft arbejdst j p eller en h vl i h nden i over tre uger.
I 1890 erne var det blevet almindeligt, at fagforeninger og arbejdsgivere forhandlede l n og arbejdsvilk r, ligesom resultatet blev skrevet ned i en overenskomst. Snedkernes fagforbund havde i for ret 1899 forhandlet med snedkermestrene om nye overenskomster. Forhandlingerne foregik ikke samlet, men for henholdsvis Sj lland, Fyn og Jylland. Det lykkedes at blive enige p Sj lland og Fyn. Men i Jylland ville snedkermestrene ikke g med til de samme l nforh jelser, som var aftalt i de to andre overenskomster. Derfor havde snedkerne i lborg strejket siden den 1. april, og det samme havde deres kolleger i Fredericia, Hj rring, Horsens, Kolding, Silkeborg og Thisted.
Efter et par ugers strejke var snedkermestrene og Snedkerforbundet blevet enige om en ny overenskomst for Jylland. Men if lge Snedkerforbundets love skulle medlemmerne vedtage overenskomsten i afdelingerne, f r den kunne tr de i kraft. Og da de jyske snedkersvende fik at vide, at de med den nye overenskomst stadig ville blive betalt d rligere end deres kolleger p Fyn og Sj lland, endte det med, at de med stort flertal stemte nej til overenskomsten.
Jens Jensen (1859-1928), De Samvirkende Fagforbunds f rste formand.
|| Frederik Riise/Det Kgl. Bibliotek
Det var sket en uge tidligere. Nu fors gte Snedkerforbundets ledelse at f et nyt resultat. Man havde indkaldt medlemmerne i lborg til endnu et m de og sendt et medlem af hovedbestyrelsen for at tale dem til fornuft. Han argumenterede st rkt og l nge for et ja. Det samme gjorde andre talere. Det tog lang tid, mens flertallet sad tavse og h rte p . Til sidst kunne man dog skride til afstemning. Havde snedkersvendene nu gjort, som deres ledere nskede, s kunne historien v re endt her. Men det gjorde de ikke. Efter at have t nkt lidt over sagen vendte de skr en og stemte pr cis, som de havde gjort f rste gang: nej! Det samme skete i de seks andre byer.
Derfra udviklede situationen sig som en snebold, der ruller ned ad bakken og vokser sig st rre og st rre n rmest uden kontrol. Den 2. maj erkl rede arbejdsgiverne lockout af alle snedkere i hele landet, og arbejderne blev udelukket fra deres arbejde. Dermed lagde arbejdsgiverne et st rkt konomisk pres p fagforeningen og de strejkende, for nu var der pludselig langt flere arbejdere, som stod uden indt gt. Og der var tilsvarende f rre til at betale til den f lles strejkekasse. Det var netop, hvad b de Snedkerforbundet og den nystiftede landsorganisation De Samvirkende Fagforbund (DSF) havde frygtet ville ske. De lagde nu maksimalt pres p de strejkende, der fik at vide, at de ikke skulle regne med at modtage underst ttelse fra fagforeningen, hvis de fortsatte. Det hjalp. En sidste og tredje afstemning f rte til, at strejken oph rte.
P DSF s beskedne kontor i Brol ggerstr de i det indre K benhavn kunne man drage et lettelsens suk. Formanden Jens Jensen skyndte sig over til Dansk Arbejdsgiver- og Mesterforening (DAM), hvis kun lidt finere kontor l f hundrede meter v k i gaden Ved Stranden. Her blev han lukket ind i forkontoret, hvor han kunne h re ophidsede stemmer gennem den lukkede d r til formandslokalet. Havde han h bet at kunne aflevere den gl delige besked til arbejdsgiverformanden personligt, blev han skuffet. Efter at have ventet et stykke tid m tte han n jes med at give besked til sekret ren, inden han traskede hjem til Brol ggerstr de.
Fire dage senere kom der et brev til DSF. Heri meddelte arbejdsgiverne, at man ans overenskomsten i snedkerfaget for bortfaldet ved strejkens udbrud, og konflikten stod derfor ved magt. F r man kunne indg en ny overenskomst, m tte en r kke principielle krav opfyldes. Krav, som i det videre forl b skulle blive kendt som arbejdsgivernes otte punkter . Nu handlede det alts ikke l ngere kun om de jyske snedkere. Fagforeningerne opfattede arbejdsgivernes brev som en generel krigserkl ring. I sit svar begyndte DSF da ogs med at bebrejde arbejdsgiverne, at man lagde op til at udvide konflikten, n r nu det oprindelige sp rgsm l om snedkernes overenskomst var l st. Dern st afviste man kategorisk at godtage de otte punkter, pr cis som de forel . Man var dog villige til at diskutere dem, og derfor sluttede brevet fra DSF s repr sentantskab med at opfordre arbejdsgiverne til at forhandle.
For arbejdsgiverforeningen var tiden bare ikke l ngere til snak. Den 19. maj skulle DAM s medlemmer til ekstraordin r generalforsamling, og her var stemningen kampberedt. Generalforsamlingen godkendte et forslag fra hovedbestyrelsen om at dekretere lockout i samtlige byggefag og i jernindustrien. M det sluttede med festtaler og kraftige hurrar b for lockouten, der skulle sikre, at arbejdsgiverne igen kunne blive Herrer i deres V rksteder og paa Arbejdspladserne . Beslutningen om lockout blev ikke sendt direkte til DSF, men meddelt offentligheden via Ritzaus Bureau. De faglige ledere m tte l se i avisen, at de og deres medlemmer gik en storlockout i m de.
Den 107 dage lange lockout kom til at ryste Danmark og give genlyd internationalt. Set i historiens bakspejl blev den ogs symbol p en forandring, der skulle f um delig betydning for danskernes dagligdag. Lockouten sluttede med et forlig, som fik navn efter den m ned, hvor det blev indg et: Septemberforliget.
Forliget var en grundl ggende aftale om anerkendelse mellem arbejdsgivere og fagforeninger og om spilleregler for, hvordan man skulle forhandle om l n og arbejdsvilk r. Da forliget blev indg et, mente de fleste, at det kun ville komme til at g lde i kort tid. De tog fejl. Septemberforliget holdt i 61 r, indtil det blev erstattet af den s kaldte Hovedaftale mellem arbejdsmarkedets parter. En aftale, som videref rer de grundl ggende principper fra Septemberforliget til den dag i dag.
Storlockouten og Septemberforliget i 1899 blev begyndelsen til enden for de mange hundrede rs historie, hvor arbejdslivet for det store flertals vedkommende var bestemt af tradition, vaner og den st rkes ret. Og begyndelsen p en ny tid, hvor respekt, medbestemmelse og nedskrevne aftaler skulle blive idealet.
Septemberforliget lagde grunden til den organisering af arbejdsmarked og arbejdsliv, som skulle udfolde sig i det 20. rhundrede - baseret p kollektive overenskomster mellem arbejdsgivere og fagforeninger. N sten 100 r senere, i begyndelsen af 1990 erne, fik systemet endda sit eget navn: den danske model. Navnet blev f rst introduceret af arbejdsmarkedsforskere, som pegede p , at vi i Danmark historisk har udviklet en s rlig model for at h ndtere interessekonflikter mellem l nmodtagere og arbejdsgivere. En model, hvor reguleringen af arbejdsmarkedet i h j grad sker gennem aftaler mellem arbejdsmarkedets parter - frem for gennem lovgivning som i mange andre lande.
Fra forskningen gled begrebet den danske model snart ind i den offentlige diskussion. Blandt arbejdsgivere, faglige ledere og politikere er det en positiv betegnelse for den m de, hvorp vi i Danmark har skabt ordnede forhold p arbejdsmarkedet til samfundets gavn. Fx udgav den tidligere skatte-, finans- og udenrigsminister og formand for Social-demokratiet Mogens Lykketoft (1946-) i 2009 en lille bog med den sigende titel: Den Danske Model - en europ isk succeshistorie.
Ryanair er et af de udenlandske firmaer, der har udfordret den danske model. Firmaet n gtede at tegne overenskomst. I 2015 fik fagbev gelsen Arbejdsrettens ord for, at man lovligt kunne bede sine medlemmer om ikke at levere varer og ydelser til Ryanair. Det kaldes en faglig blokade. Som svar valgte firmaet at lukke sine baser i Danmark. Siden har ansatte hos Ryanair i andre lande kr vet overenskomst.
|| Rani Bech/HK
Det er rigtigt, at sammenlignet med mange andre lande i Europa har det danske arbejdsmarked udviklet sig roligt i det 20. rhundrede. Det er ogs rigtigt, at danske l nmodtagere samtidig har f et mere indflydelse og st rre andel i samfundets rigdom. Set i det lys er det ikke urimeligt at fremstille den danske model som en succes. P det seneste har diskussionen om modellen imidlertid ogs f et en mere dyster klang. For den m de, vi traditionelt har organiseret arbejdsmarkedet p , er i de senere r blevet udfordret af globaliseringen og den teknologiske udvikling.
N r vi skal beslutte, hvordan nutidens og fremtidens arbejdsmarked skal se ud, er det godt at kende historien. Den danske model faldt jo ikke ned fra himlen. Modellen blev f dt, fordi der var behov for at tackle de interessemods tninger mellem l nmodtagere og arbejdsgivere, som opstod i kraft af konomiske og politiske forandringer i l bet af 1800-tallet. Den har sine r dder i en af de mest dramatiske arbejdskonflikter i Danmarkshistorien: Storlockouten i 1899. Og i det 20. rhundrede er den til stadighed blevet justeret og tilpasset som reaktion p andre konflikter.
Proletarerne
De jyske snedkeres st dige strejke blev den gnist, der ant ndte b let. Men b let selv var blevet bygget op gennem lang tid.
I 1800-tallet havde Danmark og danskernes hverdag underg et store forandringer. Ved indgangen til rhundredet boede og arbejdede langt de fleste danskere p landet, og byerne var sm . Kun K benhavn, som ud over at v re en handelsby ogs var hjemsted for statens civile og milit re administration, havde med sine ca. 100.000 indbyggere en vis st rrelse.
I byerne fandt man h ndv rkere som snedkere, slagtere eller skomagere - ud over forsvundne fag som possementmagere, parykmagere og pottehandlere. I spidsen for
Ebooks
Fri porno
Soren Hein Rasmussen
Ebooks
Femø
Anne Brædder
Ebooks
Stavnsbåndet
Peter Henningsen
Ebooks
Den store homoskandale
Niels Nyegaard
Ebooks
Det store leksikon
Maria Simonsen
Ebooks
Ulige rettigheder
Anette Faye Jacobsen
Ebooks
Stavnsbåndet
Peter Henningsen
Ebooks
Indvandring i velfærdsstaten
Heidi Vad Jonsson
Ebooks
Septemberforliget
Lars Kjolhede Christensen
Ebooks
Amerikanisering
Nils A. Sørensen
Ebooks
Skrammellegepladsen
Coninck-Smith, Ning de Coninck-Smith
Ebooks
Tiggeri forbudt
Peter, W. Hansen
Ebooks
Deutsche auf der Flucht
John V. Jensen
Ebooks
Histoire
Deutsche auf der Flucht
John V. Jensen
44 pages
German, Middle High (ca.1050-1500)
Ebooks
Dronningen griber magten
Mikkel L. Jespersen
Ebooks
Atomfrygt
Casper Sylvest