Maritim arealplanlægning i Øresund
177 pages
Danish

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris

Maritim arealplanlægning i Øresund , livre ebook

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus
177 pages
Danish
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus

Description

Øresund er et af de mest befærdede farvande og kystområder i verden. Store container- og krydstogtskibe passerer igennem på langs, mens færgetrafikken og Øresundsbroen går på tværs mellem Danmark og Sverige. Samtidig skal der være plads til både havmølleparker, byudvikling, fiskeri, lystbådesejlads og friluftsliv, ligesom områdets rige natur og dyreliv skal tilgodeses. Det stiller store krav til planlægningen af arealudnyttelsen.
Maritim arealplanlægning i Øresund giver indblik i, hvordan vi kan bevare havmiljøet i regionen og samtidig skabe en bæredygtig erhvervs- og samfundsudvikling. Én mulighed er at lave Øresund om til et stort naturreservat og på den måde understøtte en positiv udvikling af havmiljøet, tiltrække turister og styrke friluftslivet. Men det vil formentlig også betyde
et stop for indvinding af råstoffer til byggebranchen og restriktioner for fiskeriet. Som i ethvert andet økosystem er det afgørende at finde frem til den rette balance mellem forskellige aktiviteter og interesser. Her kan det travle stræde mellem Sjælland og Skåne tjene som eksempel på, hvordan man kan analysere konflikter og muligheder for sameksistens, og erfaringerne kan med fordel overføres til andre danske havområder.

Sujets

Informations

Publié par
Date de parution 25 juin 2019
Nombre de lectures 0
EAN13 9788771849592
Langue Danish
Poids de l'ouvrage 26 Mo

Informations légales : prix de location à la page 0,1000€. Cette information est donnée uniquement à titre indicatif conformément à la législation en vigueur.

Extrait

Maritim arealplanlægning i Øresund
Miljøbiblioteket
6
Scenarier for udvikling af erhvervs-, samfunds- og miljømæssige forhold
Bo Riemann (red.)
Bo Riemann (red.)
Maritim arealplanlægning i Øresund Scenarier for udvikling af erhvervs, samfunds og miljømæssige forhold
Bo Riemann (red.) Maritim arealplanlægning i Øresund
Scenarier for udvikling af erhvervs, samfunds og miljømæssige forhold
Miljøbiblioteket 6
Aarhus Universitetsforlag
Indhold
Forord 4 Indledning 7 1 Øresund i et historisk perspektiv 11 2Lovgivning og borgerinddragelse 21 3 Væsentlige erhvervsaktiviteter 27 4 Turisme og friluftsliv 41 5
6 7 8 9 10
Miljømæssige forhold 57
Stressfaktorer på det marine økosystem 81 Klimaforandringer 84 | Tilførsler af næringsstoffer 88 | Erhvervsfiskeri og akvakultur (havbrug) 92 | Spredning af ikkehjemmehørende arter 94 | Skibsfart og råstofindvinding 95 | Undervandsstøj 97 | Habitater 98 | Turisme og friluftsliv 99
Modellering af menneskers aktiviteter 103
Konflikter og synergier i udnyttelsen af arealerne 113
Scenarier for den fremtidige udvikling i Øresund 121
De valgte scenarier 122 | De fire scenarier for den fremtidige udvikling 124 | Konklusioner 156
Ordforklaringer og forkortelser 158 Referencer 161 Register 167 Forfatterliste 172 Forfatterbidrag 173
4
Maritim arealplanlægning i Øresund Forord
EU’s strategî or “bå vækst” ra 2012 sîgter mod en øget udnyttese a havets ressourcer înden or en ræk-ke orskeîge områder. Skîbstraik, vedvarende energî, bîoteknoogî, akvakutur og kyst- og havturîsme vur-deres som centrae vækstområder. Dîsse vækstpaner ska tîpasses en række EU-dîrektîver mårettet beskyt-tese, bevarese og orbedrînger a mîjøkvaîteten î de europæîske havområder. I 2014 vedtog EU-andene et dîrektîv om marîtîm ysîsk panægnîng. Dîrektîvet omatter erhvervs- og samundsaktîvîteter samt mîjøorhod på havet. I or-hod tî den hîdtîdîge praksîs er der î Danmark tae om et paradîgmeskît. Tî orske ra den nuværende sag-tî-sag orvatnîng a enketsektorer er det nu et krav, at der ska udarbejdes sammenattende paner, som både tîgodeser erhvervs- og samundsînteresser, men også ska bevare, beskytte og orbedre mîjøor-hodene. Panerne ska opdateres hvert 10. år, og den ørste pan ska være kar î 2021. Måsætnîngen er at opnå ærre konlîkter og le-re synergîer meem orskeîge aktîvîteter gennem en bedre koordînerîng og et bedre samarbejde meem natîonae myndîgheder, erhverv og meem ande, der deer samme havområde. Samtîdîg er det întentîonen at stîmuere den marîtîme vækst î udnyttesen a ha-vets ressourcer gennem åbenhed, orudsîgeîghed og ved înddragese a efektîve mîjøbeskyttesesreger. I Danmark bev den danske øgeovgîvnîng om marîtîm ysîsk panægnîng vedtaget î 2016 (ov nr. 615 a 08/06/2016). Loven ska remme en økonomîsk vækst, bîdrage tî at opnå de astsatte må or havpan-ægnîngen, tage hensyn tî samspîet meem and og hav og styrke det grænseoverskrîdende samarbejde j.
INDHOLDSFORTEGNELSE Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives.
FN’s havretskonventîon. Den danske havpanægnîng ska bîdrage tî en bæredygtîg udvîkîng a energîsek-toren, søtransporten, iskerî og akvakutur, îndvîndîng a råstofer på havet samt bevare, beskytte og orbedre mîjøet, herunder sîkre modstandsdygtîghed over or konsekvenser a kîmaorandrînger. Havpanen kan tage sîgte på at bîdrage tî remme a bæredygtîg turîs-me, rekreatîve aktîvîteter, rîutsîv mv. Søartsstyresen ska î samarbejde med en række mînîsterîer med ansvar or marîtîme områder udarbej-de en egentîg orvatnîngspan or de danske havom-råder. Et ørste udkast orventes î 2019. Aarhus Unîversîtet (AU) detager sammen med DTU, GEUS, KU og NIVA-Danmark î lere sto-re orsknîngsprojekter or at same og dee vîden og dermed skabe et soîdt agîgt grundag or at orva-te havets areaer. AU har sammen med DMI, DTU og GEUS etaberet et “Center or marîtîm panæg-nîng” (www.cmp.au.dk). På centret har vî gennem-ørt det ørste danske orsøg på at udarbejde scenarîer or en remtîdîg bæredygtîg udvîkîng a erhvervs-, samunds- og mîjømæssîge orhod î et havområde. Øresundsregîonen bev vagt, ordî datagrundaget er soîdt, der er mange erhvervs- og samundsmæssî-ge aktîvîteter, og naturkapîtaen og bîodîversîteten er stor. Mange a erarîngerne ra Øresundsprojektet vî kunne anvendes î andre havområder, og det orven-tes, at en række kystkommuner vî îndede arbejdet med areaorvatnîng a havområderne î de kommen-de år. Projektet î Øresund bev inansîeret a VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN.
Øresund ved Kronborg Slot.Foto: Colourbox.
REGISTER
Det er gædeîgt, at vores samarbejdspartnere ve-vîîgt har ønsket at bîdrage med deres ekspertvîden tî denne bog. Jeg vî gerne benytte ejîgheden tî at tak-ke dem ae or deres bîdrag. Jeg vî også takke or bî-drag, kommentarer og konstruktîv krîtîk ra en række personer î de mange brugergrupper (erhvervsaktører, NGO’er, myndîgheder), der har detaget î møderne om en marîtîm areapanægnîng or Øresundsregîo-nen. Det har været en gîvende proces.
Forord
Det er vores ønske med bogen at dee noget a den vîden, der indes î danske og înternatîonale forsk-nîngsmîljøer samt î en række erhvervs- og samfunds-grupper, og dermed bîdrage tîl at øge forståelsen af samspîllet mellem en bæredygtîg erhvervs- og sam-fundsudvîklîng og et bæredygtîgt havmîljø.
Roskîlde, december 2018 Bo Rîemann
5
1
Indledning
Havet udnyttes i stigende grad tiL erhvervs- og samfundsinteresser. Prognoser for den fremtidige udvikLing inden for jobskabeLse, økonomi, friLuftsLiv og veLfærd skaber stigende behov for at anvende havareaLerne tiL mange forskeLLige formåL. Men hvem skaL have brugsretten tiL areaLerne?
Københavns Nordhavn (tv.).Foto: Henrik Schurmann. Skarver og fisker. Fotos: Colourbox.
INDHOLDSFORTEGNELSE Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives.
REGISTER
7
  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • Podcasts Podcasts
  • BD BD
  • Documents Documents