129 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris

Hinduisme i Danmark og i verden , livre ebook

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus
129 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus

Description

Tusindvis af mennesker strømmer til Brøndby Hallen, hver gang Amma eller ”Moder” er på besøg. De kommer for at få et helende kram af den verdenskendte indiske guru og lade sig inspirere af hendes særlige form for hinduisme, som ikke er den samme, som fx de srilankansk-tamilske hinduer udøver i Abirami-templet lidt uden for Herning. Til daglig holdes der puja eller gudstjeneste i ni meget forskellige hindutempler rundtomkring i Danmark, mens yogadyrkere, Hare Krishna-munke, Amma-tilhængere og alle dem, der bare tror på karma, på hver deres måde indoptager dele af den hinduistiske kultur og religiøse tradition.
Hinduisme er i dag fuldt integreret i Danmark. Men religionshistorisk er hinduisme svær at klassificere, og derfor vælges den ofte fra i undervisningen. Det er synd, for hinduisme kan ikke blot udfordre vores forståelse af religion, den udgør også et feltlaboratorium, der kan gøre os klogere på det kulturmøde og de identiteter, traditioner og forandringer, både gamle og unge står overfor i en ”glokal” verden.
Hinduisme i Danmark og i verden har fokus på det nære, men tager afsæt i det fjerne. For at forstå traditionen, og hvordan den forandrer sig over tid og i nye kontekster, retter bogen først blikket mod hinduismens kulturelle og religiøse rødder og dens klassiske tekster og dernæst mod hinduismen i Danmark i dag.

Sujets

Informations

Publié par
Date de parution 22 septembre 2022
Nombre de lectures 0
EAN13 9788775970421
Langue Danish
Poids de l'ouvrage 4 Mo

Informations légales : prix de location à la page 0,1550€. Cette information est donnée uniquement à titre indicatif conformément à la législation en vigueur.

Extrait

Marianne Qvortrup Fibiger
Hinduisme i Danmark og i verden
Et religionshistorisk og et nutidigt perspektiv
Aarhus Universitetsforlag
Hinduisme i Danmark og i verden
Marianne Qvortrup Fibiger og Aarhus Universitetsforlag 2022
Omslag: J rgen Sparre
Forsideillustration: BbenPhotographer/iStock/Getty Images
Tilrettel gning og sats: Anette Ryevad
Forlagsredaktion: Henrik Jensen
Bogen er sat med Mrs Eaves OT og Ernestine Pro
E-bogs produktion: Narayana Press, Gylling
ISBN 978 87 7597 042 1 (epub)
Aarhus Universitetsforlag
unipress.dk
Bogen er udgivet med st tte fra:
Aarhus Universitets Forskningsfond
Denne bog er beskyttet i medf r af g ldende dansk lov om ophavsret. Kopiering til undervis-ningsbrug m kun ske efter aftale med Copydan Tekst & Node.
Forlaget har s vidt muligt afklaret alle ophavsrettigheder til bogens illustrationer og tekster. Eventuelle kr nkelser af ophavsretten er sket utilsigtet. Retm ssige krav vil blive honoreret, som havde forlaget indhentet tilladelse i forvejen.
Teksterne side 63-65 og 67-70 er fra The Rig Veda , copyright Wendy Doniger O Flaherty, 1981. Gengivet med tilladelse fra Wendy Doniger. Teksterne side 86-90 er fra The Laws of Manu , copyright Wendy Doniger og Brian K. Smith, 1991. Gengivet med tilladelse fra Wendy Doniger.
Teksterne side 73, 77-79 og 200 er fra The Early Upanisads , copyright Patrick Olivelle, 1998. Reproduced with permission of the Licensor through PLSclear.
Indhold
Forord
Indledning
Kapitel 1 Hinduisme som religion - historisk belyst
Kapitel 2 Hinduisme i Danmark
Kapitel 3 Hinduisme blandt hinduer af herkomst
Kapitel 4 Unge hinduer i Danmark
Kapitel 5 Hindurelaterede grupper i Danmark
Efterskrift
Litteratur
Register
Om forfatteren
Figur 1 . Ganesha byder velkommen til divali-fest i Aarhus. L g m rke til reklamen bagved, der g r opm rksom p , at selvom man bor i Danmark, er der ikke langt til Indien. Foto: Marianne Qvortrup Fibiger.
Forord
Inden for undervisningen i religion er en af de st rste udfordringer at give en klar, men ogs nuanceret forst else af et f nomen i evig bev gelse. Det g lder for alle religioner og religionstyper, men det g lder is r for hinduisme, som i sig selv er kendetegnet ved at v re sv r at klassificere. I alt fald hvis vi benytter de mest brugte klassifikationer af religion med kristendommen som grundskabelon. Hinduismen falder oftest udenfor, og den kan derfor b de v re sv r at pr sentere sagligt og at forst fagligt, hvilket m ske er en af grundene til, at den ofte v lges fra i religionsundervisningen p stort set alle niveauer: Det g lder i folke- og gymnasieskolen, men ogs p de videreg ende uddannelser som fx l reruddannelserne og til dels p universiteterne, hvor det er sj ldent, at undervisning i hinduisme udbydes som andet end et kort grundforl b. Og det er synd. Ikke kun fordi hinduismen p mange m der fylder meget i Danmark og i det globale religionsbillede, men ogs fordi arbejdet med netop hinduisme kan udfordre vores m de at forst eller at indfange, hvad religion er - eller ogs er.
I denne bog vil jeg fors ge at pr sentere jer for hinduismen i sin bredeste forstand, men uden at give k b p , at det er en religion med en klar historisk og geografisk forankring. Mit udgangspunkt er det n re, dvs. Danmark, hvor hinduisme kommer til udtryk p mange forskellige m der. Men hinduismen i Danmark er ikke en isoleret st rrelse. Den er en del af et st rre netv rk, der b de har historiske, sociale og globale forankringspunkter, der er med til at forme den hinduisme, vi m der i dagens Danmark. Det er ogs disse forankringspunkter, som bruges som forklaringsn gle af mange danske hinduer af enten indisk, srilankansk eller nepalesisk herkomst i dag. Ikke mindst n r det g lder deres selvforst else som hinduer, og n r de skal fors ge at forklare andre, hvad deres tradition g r ud p . Derfor vil bogen ogs forf lge nogle af disse mulige forankringspunkter. Og her er tekster - b de dem, som er blevet til i Danmark, og dem, som danner udgangspunkt for en global hinduisme - vigtige. Det betyder, at hvert kapitel, som tager en overordnet tematik op, vil blive suppleret eller underst ttet med et antal prim rtekster, som ved at v re tekster f r en form for blivende henvisningskarakter, ogs selvom de ofte bruges i praksis jemed.
Min ambition med bogen er, at den ikke kun vil kunne bruges p alle de danske religionsuddannelser fra udskolingsklasser til universitetsniveau, men ogs l ses af den alment interesserede, som ikke kun nsker at blive klogere p hinduisme som religion og p dens betydning og tilstedev relse i Danmark, men som ogs nsker at blive udfordret, n r det g lder klassifikation af religion som f nomen i det hele taget. Derfor vil I som l sere is r i indledningen blive pr senteret for en del forslag til teoretiske indfaldsvinkler, hvoraf flere bliver uddybet i faktabokse. Det er s op til jer at v lge til og fra, afh ngigt af hvor problematiserende og diskuterende en vinkel I nsker at l gge p genstandsfeltet, og p hvilket niveau hinduisme skal introduceres. S ledes kan bogens dele l ses ud fra prim r interesse, eller i forhold til hvilket undervisningsforl b eller hvilken forskningsdiskussion materialet eventuelt skal indg i. Og netop derfor er der ogs mange s kaldte prim rtekster i de enkelte kapitler. Bogen er skrevet s dan, at kapitlerne i stort omfang kan l ses alene, da de tager hver deres tematik op. Der vil dog l bende v re henvisninger til andre steder i bogen og s rligt til kapitel 1.
Kapitel 1, som er opdelt i flere underkapitler, kan l ses s rskilt i et historisk introduktionsforl b til vedisk religion og til hinduisme. Jeg har selv med positiv respons og gode resultater afpr vet kapitlet to gange p universitetsstuderende p religionsvidenskab i Aarhus. Kapitel 1 er alts skrevet s ledes, at det er fyldestg rende for en introduktion til hinduismen p universitetsniveau. Kapitlet kan s i andre sammenh nge og p andre uddannelsesinstitutioner l ses i brudstykker eller l ses af underviseren som en baggrundsviden, der kan bruges som et fagligt og historisk grundlag for at kvalificere de diskussioner, som m tte opst i l sningen af de andre kapitler. Desuden giver det ogs mulighed for en undervisningsdifferentiering og for at forf lge en tematik i dybden der, hvor der forh bentlig opst r en faglig nysgerrighed.
Bogen kan alts ses som en form for kinesisk ske, hvor det enkelte kapitel og den tematik, kapitlet tager op, ikke n dvendigvis er betinget af de andre kapitler, men dog alligevel h rer sammen for den, som nsker at g i dybden. Desuden kan bogen l ses helt uden at n rl se prim rteksterne. Bogen kan s ledes l ses selektivt, men selvf lgelig allerbedst i sin helhed.
Den best r af f lgende dele.
F rst en introduktion til hinduisme som religion og til, hvordan man kan fors ge at klassificere og arbejde med hinduisme, der p mange m der adskiller sig fra andre af de store verdensreligioner. Introduktionen udg r den teoretiske baggrund.
Kapitel 1, som er opdelt i syv underkapitler ud fra en overordnet epokal opdeling, giver dern st et religions- og idehistorisk overblik over hinduismen - lige fra Induskulturen, der kan dateres tilbage til omkring 2500 f.v.t., og frem til nutiden. S ledes nsker jeg at give et indblik i de mange lag, som alle viser sig at have betydning for at forst hinduismen af i dag. Hinduisme er om nogen en akkumulerende tradition.
Kapitel 2 pr senterer hinduismen i Danmark i et historisk perspektiv. Det kan blandt andet forklare det forhold til hinduisme, som r der i Danmark i samtiden. Her vil der v re en stor vifte af tekster, som giver et bredt indblik i dette forhold, og ogs i hvordan s rligt hinduistiske praksisformer p virker blandt andet kristendommen i Danmark.
Kapitel 3 fokuserer p hinduer af indisk, srilankansk og nepalesisk herkomst. Kapitlet giver et indblik i kulturm det, og hvordan hinduismen tilpasses en dansk kontekst. Det indeholder b de lidt statistik, et historisk overblik og et antal tekster, som bliver brugt i templerne, men ogs dem, som bruges i privat regi. I s vel kapitel 3 som 4 vil der v re en del kilder, hvor der henvises til templets egen udgave af en helligtekst. Det skyldes, at der kan v re mange lokale udgaver af en og samme tekst. Derfor har jeg valgt at bruge den udgave, som det p g ldende tempel selv benytter. Der vil dog v re henvisning til moderteksten , der hvor det er muligt.
Kapitel 4 omhandler 2. generation af hinduer i Danmark, og det giver et indblik i, hvordan danske hinduer bev ger sig imellem p den ene side at v re kritiske over for deres for ldres m der at v re hinduer p , men p den anden side ogs at v re opm rksomme p , at hinduismen og en traditionsforankring betyder noget for dem. Her vil teksterne f rst og fremmest best af interviews, jeg har foretaget med unge hinduer prim rt af srilankansk herkomst.
Kapitel 5 runder af med at give eksempler p , hvordan hinduismen enten direkte eller indirekte kommer til udtryk blandt hindurelaterede grupper med overvejende danske tilh ngere. Her vil ISKCON-bev gelsen, ogs kaldet Hare Krishna-bev gelsen, og den voksende gruppe af Amma-tilh ngere v re de prim re omdrejningspunkter. Begge grupper er eksempler p , hvordan hinduismens guruisme - alts bev gelser med en guru som centrum - appellerer til folk med dansk herkomst. Is r Amma-tilh ngerne, som tilbeder en kvindelig guru under navnet Hugging Amma (hun er kendt for at give healende kram), giver et godt indblik i, hvordan en voksende global bev gelse ogs har f et et solidt fodf ste i Danmark.
Bogen nsker med disse kapitler og disse greb at give en meget bred introduktion til religionen og f nomenet hinduisme med s rligt fokus p Danmark. I nskes rigtig god l sning.
Tak
Der er mange, jeg b r takke for hj lp i forbindelse med bogens tilblivelse, som efterh nden har strakt sig over mange r. Min interesse for hinduisme i Danmark g r helt tilbage til arbejdet med min ph.d.-afhandling i slutningen af 1990 erne, hvor jeg skrev om de srilankansk-ta

  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • Podcasts Podcasts
  • BD BD
  • Documents Documents
Alternate Text