265 pages
Danish

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus
265 pages
Danish
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus

Description

Generalen, forfatteren og politikeren Gajus Julius Cæsar var en af historiens helt store personligheder, og han skabte grobunden for det kejserlige Romerrige. Han var en genial feltherre, der trods sine grusomheder på slagmarken i Gallien blev berømt for at vise nåde, og han var en mester i selviscenesættelse og kendt for sine one-liners, som fx ”Jeg kom, jeg så, jeg sejrede” eller ”terningerne er kastet”.
Hans person og historie har både inspireret adskillige mere eller mindre fantasifulde fremstillinger og forårsaget forskere hovedbrud i årtusinder. I Cæsar – manden og myten præsenterer en række danske eksperter Cæsars liv og hovedpunkterne i hans efterliv. Bogens første del handler om Cæsar i antikken – hans forhold til Cicero, hans litterære værker, hans krige og triumfer, hans brug af portrætkunsten og hvordan han satte sit præg på Rom og brugte byens rum til at sætte sig selv i scene. I anden del hører vi om forholdet til Kleopatra, historikernes syn på Cæsar op igennem tiden, middelalderens fantasifulde forståelse af ham, renæssancens debat om, hvorvidt drabet kunne forsvares eller ej, og vi kommer også til Danmark, for Cæsar dukker op i værker af Saxo, Søren Kierkegaard, Sophus Claussen og H.C. Andersen.

Sujets

Informations

Publié par
Date de parution 15 octobre 2020
Nombre de lectures 0
EAN13 9788772191751
Langue Danish
Poids de l'ouvrage 22 Mo

Informations légales : prix de location à la page 0,1800€. Cette information est donnée uniquement à titre indicatif conformément à la législation en vigueur.

Extrait

CÆSAR
MANDEN OG MYTEN
Redigeret afTrine Arlund Hass & Sine Grove Saxkjær
CÆSAR manden og myten
CÆSAR manden og myten
Redîgeret af Trine Arlund Hass og Sine Grove Saxkjær
Aarhus Universitetsforlaga
9
23
45
67
85
109
125
Indhold
Kapitel 1 Trine Arlund Hass og Sine Grove Saxkjær Cæsars liv og efterliv
Kapitel 2 Henriette van der Blom Cæsar og Cicero i Rom Politik, retorik og litteratur
Kapitel 3 Per Methner Rasmussen Forfatteren Cæsar
Kapitel 4 Carsten Hjort Lange Cæsars krige og triumfer
Kapitel 5 Sine Grove Saxkjær Cæsars Rom
Kapitel 6 Jan Kindberg Jacobsen og Rubina Raja Cæsar og hans portrætter Magtens subtile repræsentationer
Kapitel 7 Anne Marie Nielsen Cæsar og Kleopatra
143
169
187
205
231
237
249
259
Kapitel 8 Jesper Majbom Madsen Cæsar i historieskrivningen Tyrannen eller den visionære statsmand?
Kapitel 9 Lars KjærCæsar i middelalderen Cæsars ånd
Kapitel 10 Marianne PadeMåtte de dræbe Cæsar? Et kontroversielt spørgsmål i renæssancens politiske tænkning
Kapitel 11 Trine Arlund HassCæsar i Danmark Cæsariske iscenesættelser
Ordforklaringer
Tidslinje Indeks
Billedkreditering
Vi er glade for den store opbakning, som bogpro jektet har mødt, og ønsker her at takke forfatter ne for deres engagement, ligesom vi gerne vil ret te en stor tak til Ny Carlsbergfondet og Aarhus Universitets Forskningsfond, der har støttet ud givelsen af bogen.
. marts  Trîne Arund Hass og Sîne Grove Saxkjær
INDHOLDSFORTEGNELSE Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives.
Tak
INDEKS
......
Kapitel 
Cæsars livog efterliv
Trîne Arund Hass og Sîne Grove Saxkjær
”Gallia est omnis divisa in partes tres”. Rigtig mange af denne bogs læsere vil, hvis de har haft bare en lille smule latin, have stavet sig igennem denne sætning, de første ord i CæsarsGaer-krîgen, hvori han beretter om sine felttog i pro vinsen Gallien i det nuværende Frankrig. Cæsar giver både indblik i de dramatiske kampe, sin egen snarrådighed, og så beskriver han de folke slag, han møder, med noget, der minder om an tropologisk fascination. At han skriver et klart, formfuldendt latin, er det, der gør, at værket k den plads, som det til stadighed har, i latin undervisningens tidlige fase. Tænk, at man somnoget af det første, mens man kæmper med at sætte kryds og bolle, faktisk læser, hvad en af verdenshistoriens mest berømte skikkelser har ladet nedfælde! Uanset om det er, fordi man har fulgt med i latinundervisningen, er historisk in teresseret, sætter pris på Shakespeares tragedieeller simpelthen har læst Asterix og Obelix tegneseriehæfterne, kender man Cæsar, og med god grund: Cæsar skabte grobunden for det kej serlige Romerrige, han var en genial general, der trods grusomheder på slagmarken i Gallien blev berømt for at vise nåde, og han var en mester i selviscenesættelse. Cæsar er aldrig blevet glemt,
INDHOLDSFORTEGNELSE Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives.
og op igennem historien er han og hans ger ninger gang på gang blevet brugt som måle stok for efterfølgende perioders samfundsmæs sige udviklinger og politiske personligheder. Cæsar har kontinuerligt spillet en særlig rolle i vores bevidsthed, selvom afstanden til ham er omtrent . år, ligesom der fra Danmark til Rom er omtrent . km. Formålet med den ne bog er at formidle den nyeste forskning ved rørende Cæsar. Bogens forfattere er eksperter inden for forskellige felter: klassisk arkæologi,klassisk lologi, antik og middelalderhistorie samt renæssance og receptionsstudier, hvilket bidrager til en flerfacetteret fremstilling og for tolkning af Cæsar i hans samtid såvel som efter tid, fra antikken og frem til moderne tid. Dette kapitel fungerer som indledning til bogen. Her skitseres først vigtige begivenheder i Cæsars liv og hans centrale bedrifter, hvorefter vi i nedslag ser nærmere på hans efterliv. I kapitlets sidste del introducerer vi til metoden bag den forsk ning, der ligger til grund for de derpå følgende studier af Cæsar, og præsenterer bogens kapit ler og opbygning.
INDEKS
  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • Podcasts Podcasts
  • BD BD
  • Documents Documents
Alternate Text