Lidenskab og livskvalitet gennem idræt
201 pages
Danish

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris

Lidenskab og livskvalitet gennem idræt , livre ebook

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus
201 pages
Danish
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus

Description

Hårde bokseslag i ansigtet, vandring gennem fossende floder og muskelkramper i benene efter 42 kilometers maratonløb. Mange mennesker er drevet af en lyst til at udfordre sig selv, og idræt giver mulighed for at overskride kropslige og mentale grænser på en måde, som kan føre til større velvære og livsmening.
I Lidenskab og livskvalitet gennem idræt fortæller idrætsforskere og udøvere, hvordan forskellige idrætsgrene trods krav om store anstrengelser kan gøre en positiv forskel i menneskers liv. Vi går på banen med eksmisbrugerne, der finder et frirum i fodbolden med ligesindede. Vi løfter vægte i motionscentret, hvor unge mænd bygger deres kroppe og selvtillid op. Og vi cykler op ad bjerget med den midaldrende motionsrytter i lycra.
Forfatterne undersøger idrætsudøvernes motivation, øjeblikkenes intensitet og idrættens socialiserende og identitetsdannende potentiale for den enkelte og for fællesskaber – i en tid, hvor vi konstant presser os selv i en foranderlig jagt på livskvalitet. Højere, dybere, bedre.

Sujets

Informations

Publié par
Date de parution 22 mars 2019
Nombre de lectures 0
EAN13 9788771848977
Langue Danish
Poids de l'ouvrage 6 Mo

Informations légales : prix de location à la page 0,1250€. Cette information est donnée uniquement à titre indicatif conformément à la législation en vigueur.

Extrait

Ligesom børn og polarfarere går jeg på
barn, der udforsker den bagerste del af haven, må jeg afsted. Ud for at udforske og mærke. Brændenælderne, der stikker,
og mudderet mod huden. Spændingen og stoltheden over at turde være på usikker grund. Det er de samme virkemidler og
og eventyrets tiltrækning. Som fortidens opdagelsesrejsende har jeg rejst verden
søgen som de opdagelsesrejsendes søgen
men måske med samme menneskelige
opleve eventyr med glæde og smerte, vindere og tabere, skurke og helte.
vandring
drevet af en lyst til at udfordre sig selv, og der er altid mere på spil end blot den fysiske udfoldelse. Idræt giver nemlig mulighed for at overskride kropslige og mentale grænser og på den måde opnå større velvære og livsmening.
ILidenskab og livskvalitet gennem idrætfortæller idrætsforskere og udøvere, hvordan forskellige idrætsgrene trods krav om store anstrengelser kan gøre en positiv forskel i menneskers liv. Vi går på
motionscentret, hvor unge mænd bygger deres kroppe og selvtillid op. Og vi cykler op ad bjerget med den midaldrende motionsrytter i lycra.
Forfatterne undersøger idrætsudøvernes motivation, øjeblikkenes intensitet og idrættens socialiserende og identitetsdannende potentiale for den enkelte og for fællesskaber – i en tid, hvor vi konstant presser os selv i en foranderlig jagt på livskvalitet. Højere, dybere, bedre.
LIDENSKABOGLIVSKVALITET GENNEM IDRÆT REDIGERET AF RASMUS BYSTED MØLLER OG JAN KAHR SØRENSEN
AARHUS UNIVERSITETSFORLAG
Lidenskab og livskvalitet gennem idræt
Lidenskab og livskvalitet gennem idræt
Lidenskab og livskvalitet gennem idræt © Forfatterne og Aarhus Universitetsforlag 2019 Omslag og tilrettelægning: Tine Lind Satsog ebogsproduktion: Narayana Press Forlagsredaktion: Jakob Jørgensen Vestergaard ISBN 978 87 7184897 7
Aarhus Universitetsforlag Finlandsgade 29 8200 Aarhus N www.unipress.dk
Bogen er udgivet med støtte fra Aarhus Universitets Forskningsfond ogInstitut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.
Lidenskab og livskvalitet gennem idræt © Forfatterne og Aarhus Universitetsforlag 2019 Omslag og tilrettelægning: Tine Lind Sats: Narayana Press Forlagsredaktion: Jakob Jørgensen Vestergaard Trykt hos Narayana Press, Gylling
Printed in Denmark 2019 1. udgave, 1. oplag ISBN 978 87 7184 315 6
Aarhus Universitetsforlag Finlandsgade 29 8200 Aarhus N www.unipress.dk
Bogen er udgivet med støtte fra Aarhus Universitets Forskningsfond Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.
INDHOLD
FORORD7
PERSONLIGE FORTÆLLINGER
NO PAIN, NO GAIN15 Lise Joern
MENS BOLDEN SVÆVER29 Verner Møller
JEG ER ADVENTURERACER41 Torbjørn Gasbjerg
DET ER MIG MOD TIDEN53 Gitte Karlshøj
ANALYSER AF IDENTITETSARENAER
LIVSKRAFT ELLER MIDTLIVSKRISE?69 Kristian Raun Thomsen
STÆRK OG FREDELIG87 Ask Vest Christiansen
IDRÆT SOM SOCIAL INTEGRATION109 Sine Agergaard, Knud Ryom og Nikolai Toft
IDRÆTTENS BETYDNING FOR EKSMISBRUGERE127 Lise Munksgaard
MELLEM FODBOLD OG CIRKUS141 Anders Bak Primdal
DANNELSESPERSPEKTIVER
AT LÆRE AT GRIBE OG BEGRIBE161 Rasmus Bysted Møller og Jan Kahr Sørensen
KROP, DISCIPLIN OG FRIHED175 Rasmus Bysted Møller og Jan Kahr Sørensen
BILLEDKREDITERING193
FORFATTERE195
STIKORD199
FORORD
Jeg tager afsted for at opleve det håbløse, brække mig, pine min krop, blive ulækker, slå mig og løbe videre, få mudder i øjnene, æde dårlig mad, fryse, få blødende slidsår, være våd i dagevis og tude af træt-hed. Det er masochistisk og åndssvagt, men det virker. Det gør mig vågen og til stede.
Vildskab, nærvær og autenticitet står i centrum, når adventurerace-ren Torbjørn Gasbjerg fortæller om sine ekstreme fysiske oplevelser. Han presser sin krop og mærker han er i live, bygger en identitet og bliver en del af et fællesskab. Det er netop det, denne bog handler om: Hvordan vi med et lidenskabeligt forhold til idræt kan opnå bedre livskvalitet. Antologien har sit afsæt på Sektion for Idræt, Institut for Fol-kesundhed på Aarhus Universitet. Her har opfattelsen af begrebet ‘sundhed’ og den deraf aledte forskning med tilhørende artikler og bøger overvejende været præget af et fokus på den fysiske sundhed, særligt den biomedicinske udlægning, som kommer til udtryk i en udlægning af sundhed som fravær af sygdom. Når fysisk aktivitet får opmærksomhed blandt forskere, sker det ote ud fra en medicinsk forståelse af den fysiske aktivitet, hvor motion simpelthen betragtes som en særlig positiv form for medicin.
INDHOLDSFORTEGNELSE Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives.
7 FORORD
Det er den samme forståelse af sundhed og motion, der ligger til grund for eksempelvis forebyggelses- og behandlertiltaget ‘mo-tion på recept’, hvor inaktive borgere får motion ordineret af deres læge med henblik på et ekspertstyret aktivitetsforløb i en afgrænset periode. Idéen er, at den inaktive krops mekaniske problemer kan løses ved, at den aktiveres klinisk korrekt med et hav af dyre styrke-træningsredskaber under kyndig vejledning. Desværre erefekten af den slags tiltag stærkt begrænset, fordi det er svært for de invol-verede at fastholde aktivitetsniveauet, når ‘behandlingen’ er forbi og eksperterne og det midlertidige træningsfælleskab med ligesindede er væk. Problemet hænger sammen med, at en sund menneskelig tilværelse ikke alene kan begribes biomedicinsk. Den erkendelse kommer til udtryk i WHO’sdeinItion af sundhed, der udover fysisk sundhed også opskriver betydningen af livskvalitet i form af mentalt og socialt velbeindende. Det er netop denne ikke-fysiske del af sundhedsbegrebet, vi med bogen gerne vil give mere op-mærksomhed. Derfor inviterede vi forskerkolleger, idrætskandidater og aktive idrætsudøvere, der har eller har hat deres gang i huset, til at bidrage, så vi i fællesskab kunne give folkesundhedsproblematik-ken et mere nuanceret perspektiv og indhold. Vi er opmærksomme på, at den fysiske og sundhedsbaserede motivation for at dyrke idræt ote ikke kan skilles fra for eksempel den sociale motivation, ople-velsen aflow, glæden ved gradvist at blive bedre til en disciplin eller oplevelsen af, at man ved hjælp af kroppen kan forme eget og andres syn på, hvem man er. Paradoksalt nok er det imidlertid sådan, at de fysiologiske sund-hedsgevinster ved vedholdende at dyrke idræt kræver en dybere og mere lystbetonet motivation end den rent rationelle og profylakti-ske sundhedsorientering. Det giver derfor god mening, også fra et snævert sygdomsforebyggende synspunkt, at huske begge led i det gamle sundhedsidealmens sana in corpore sano(latin ‘en sund sjæl i et sundt legeme’). Frygten for at blive syg, baseret på en statistisk udregnet risiko, er aldrig lige så motiverende som et indre ‘drive’ ba-seret på eksistentiel nødvendighed eller ren og skær lyst. For dem, som har oplevet glæden ved idræt, bliver den ote til en uundværlig livsledsager. En naturlig kilde til livsfylde, livsmod og livskvalitet.
LIDENSKAB OG LIVSKVALITET GENNEM IDRÆT 8 INDHOLDSFORTEGNELSE Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives.
Det er den samme forståelse af sundhed og motion, der ligger til grund for eksempelvis forebyggelses- og behandlertiltaget ‘mo-tion på recept’, hvor inaktive borgere får motion ordineret af deres læge med henblik på et ekspertstyret aktivitetsforløb i en afgrænset periode. Idéen er, at den inaktive krops mekaniske problemer kan løses ved, at den aktiveres klinisk korrekt med et hav af dyre styrke-træningsredskaber under kyndig vejledning. Desværre er ekten af den slags tiltag stærkt begrænset, fordi det er svært for de invol-verede at fastholde aktivitetsniveauet, når ‘behandlingen’ er forbi og eksperterne og det midlertidige træningsfælleskab med ligesindede er væk. Problemet hænger sammen med, at en sund menneskelig tilværelse ikke alene kan begribes biomedicinsk. Den erkendelse kommer til udtryk i WHO’s tion af sundhed, der udover fysisk sundhed også opskriver betydningen af livskvalitet i form af mentalt og socialt velb dende. Det er netop denne ikke-fysiske del af sundhedsbegrebet, vi med bogen gerne vil give mere op-mærksomhed. Derfor inviterede vi forskerkolleger, idrætskandidater og aktive idrætsudøvere, der har eller har ha es gang i huset, til at bidrage, så vi i fællesskab kunne give folkesundhedsproblematik-ken et mere nuanceret perspektiv og indhold. Vi er opmærksomme på, at den fysiske og sundhedsbaserede motivation for at dyrke idræt o e ikke kan skilles fra for eksempel den sociale motivation, ople-velsen af w, glæden ved gradvist at blive bedre til en disciplin eller oplevelsen af, at man ved hjælp af kroppen kan forme eget og andres syn på, hvem man er. Paradoksalt nok er det imidlertid sådan, at de fysiologiske sund-hedsgevinster ved vedholdende at dyrke idræt kræver en dybere og mere lystbetonet motivation end den rent rationelle og profylakti-ske sundhedsorientering. Det giver derfor god mening, også fra et snævert sygdomsforebyggende synspunkt, at huske begge led i det gamle sundhedsidealmens sana in corpore sano(latin ‘en sund sjæl i et sundt legeme’). Frygten for at blive syg, baseret på en statistisk udregnet risiko, er aldrig lige så motiverende som et indre ‘drive’ ba-seret på eksistentiel nødvendighed eller ren og skær lyst. For dem, som har oplevet glæden ved idræt, bliver den o e til en uundværlig livsledsager. En naturlig kilde til livsfylde, livsmod og livskvalitet.
Antologiens titel har, udover idrættens forhold til livskvalitet, også lidenskab i centrum. Ordet lidenskab kommer af det tyske Lei-denschat,som er en gengivelse af det franske ord ‘passion’, hvis la-tinske oprindelse i ordet passio betyder ‘lidelse’. I en mere moderne betydning refererer begrebet til lyst og begær samt en opstemt sinds-stemning grænsende til voldsom begejstring. At der kan være lyst og begejstring forbundet med lidelse, kommer intetsteds klarere til udtryk end i idrætten, hvor stort set alle store oplevelser har lidelse som bagtæppe, hvad enten de optræder i eliteidrættens intense rum eller på landevejen som en ændret sindstilstand hos den løbende motionist. Lidenskab er i tæt familie med entusiasme, som handler om et stærkt, inderligt og lystbetonet engagement i en sag, som nogle gange kan føre den passionerede hinsides det fornutige. I den forbindelse hører man undertiden udtrykket ‘tændt af den hellige ild’ om en meget engageret og passioneret person. Udtrykket bruges i dag uden sin oprindelige religiøse reference. Det samme gælder begrebet en-tusiasme, hvis etymologi peger tilbage til græsk mytologi, hvor en-thousiasmos var betegnelsen for guddommelig inspiration og deraf følgende mystisk indsigt i tilværelsens dybere mening. Særligt anto-logiens første del, som har den personlige oplevelse med idrætsud-øvelse som udgangspunkt, kobler til den guddommelige inspiration ved at føre læseren ind i en verden af mystik, nærvær, fællesskab og svimlende oplevelser af livsfylde. Også lidenskab hinsides det for-nutige eksemplîIceres her, blandt andet i kapitlet om adventurerace, hvorfra det indledende citat er hentet. Afsnittet rummer facetter af livet med idræt, som videnskabeligt opregnede data med statistikker og tabeller ikke belyser, men som ikke desto mindre spiller en vigtig rolle for den enkeltes oplevelse af velvære og livsmening. Anden del indeholder bidrag, der belyser idrættens socialiserende og identitetsdannende potentiale. Det er et potentiale, som for eksem-pel kommer til udtryk i projekter, der forsøger at integrere udsatte grupper i samfundet, eller hvor idrætten bidrager til dannelse i skole-sammenhæng. Aktiv idrætsdeltagelse med tilhørende adfærdsnormer og handlemønstre kan nemlig have en socialiserendeefekt, også selvom det ikke har været et eksplicit formål fra hverken det ofentlige,
INDHOLDSFORTEGNELSE Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives.
FORORD 9
  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • Podcasts Podcasts
  • BD BD
  • Documents Documents