Wallonie en néerlandais 2014 Petit Futé
111 pages
Français

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris

Wallonie en néerlandais 2014 Petit Futé , livre ebook

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus
111 pages
Français

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus

Description

visiter, rencontrer, déguster, décompresser. L'ouvrage que nous vous offrons est balade à géométrie variable au coeur d'une région exceptionnelle. Le Petit Futé a rassemblé ici un bon millier de suggestions alléchantes pour les 4 saisons : une brochette d'activités à envisager entre amis ou en famille, un patrimoine historique et archtectural unique, des circuits à pied ou à vélo à découvrir, des bonnes adresses à aborder, un terroir à déguster. Province par Province, c'est vers le territoire des Maisons du Tourisme que nous vous renvoyons. Quand à l'agenda, il est le témoin d'une région aux traditions et au folklore vivaces, qui entre carnavals et fêtes populaires n'hésite pas à déployer ses fastes et prouver que ses habitants savent recevoir et faire partager avec tous, des moments privilégiés.
La Wallonie, un univers à (re)découvrir à deux pas de chez soi, au coeur d'une europe en plein essor. Et pour accéder à ces centaines de milliers d'hectares de nature diversifiée et préservée, un réseau de communication hyper développé (trains, autoroutes, aéroports et voies navigables) vous tend les bras.

Sujets

Informations

Publié par
Date de parution 26 août 2014
Nombre de lectures 0
EAN13 9782746984851
Langue Français

Informations légales : prix de location à la page 0,0350€. Cette information est donnée uniquement à titre indicatif conformément à la législation en vigueur.

Extrait

Table des matières
Ours
WELKOM IN WALLONIË
REIS UITNODIGING
Toerisme en herdenking in Wallonië
Niet te missen
De sterke punten van Wallonië
Technische fiche
Natuur
Geschiedenis
Economie
Bevolking en taal
Kunst en architectuur
Kinderen van het land
Waalse gastronomie
Agenda
WAALS BRABANT
Waterloo
MEREN VAN HET EAU D’HEURE
Praktisch
Overnachten
Restaurants
Kijken en doen!
Galerie photos
Ours
LE PETIT FUTE
WALLONIE 2014-2015
Wettelijk gedeponneerd: 3de trimester 2014
UITGEVER
Neocity bvba: Geleytsbeekstraat 168 - 1180 Ukkel
www.petitfute.be – blog.petitfute.be
Email: info@petitfute.be
Facebook – G+: Petit Futé Belgique – Twitter: PetitFute_BE
Uitgever : Philippe Wyvekens
REDACTIE
Hebben mmegewerkt aan deze editie : Bernard Dubrulle, Philippe Plumet, Claire Duhaut, Philippe Wyvekens, Catherine Callico, Maïté Sabel.
ADMINISTRATIE
Verantwoordelijke : Virginie Van Sichelen

PUBLICITEIT & COMMUNICATIE
Verkoopsdirecteur : Eric Merken – sales@petitfute.be
Responsables régionaux : Benjamin Lefèvre, Laurent Flavion, Manolis Zervakis
PRODUCTIE
Grafisme & ontwerp : Direction de Studio
WE BEDANKEN
We danken van harte alle personen die op één of andere manier hebben bijgedragen aan het totstand komen van deze gids. We danken in het bijzonder Claire Duhaut van het CGT. Maar ook Marie-Paule Eskenazi, Cammie Jeanne, Guy Lefèbre, Fanny Lardot, Thierry Babette, Mélodie Brassinne, Catherine Berger, Olivier Daloze.
WELKOM IN WALLONIË
Het toerisme van de herinnering is een recent concept dat tot stand is gekomen rond 2000 om de overdracht van de herinneringen aan de conflicten van de 20ste eeuw naar de jongere generaties te verzekeren. Het jaar 2014 wordt gekenmerkt door een aantal grote evenementen, namelijk de herdenking van de 100ste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog en de 70ste verjaardag van de Slag van de Ardennen. 2015 is het jaar waarin we de 200ste verjaardag vieren van de Slag van Waterloo met de lancering van de toeristische Napoleon Route die van Beaumont naar Waterloo zal lopen.
Dagelijks komen we voorbij vele sporen in onze steden en dorpen; ik denk hier aan monumenten voor de Doden, begraafplaatsen, herdenkingszuilen, slagvelden. Mijn ambitie is om bezoekers aan te moedeigen deze plekken te (her) bezoeken, plekken die de sporen en herinnering dragen van de burgers en soldaten die sneuvelden in ons land. U zult deze thematiek terugvinden in het toerisme van de herinnering in de steden en dorpen, de verstevigde posities van Luik en Nmane, de uitzonderlijke begraafplaatsen, enz..
De eigenheid van elke provincie, stad of dorp zullen in de verf gezet worden. Suggesties voor bezoeken, uitstappen, uitgestippelde routes zullen de bezoeker door Wallonië gidsen. Deze gids nodigt u uit om Wallonië te doorkruisen en de eigen identiteit van de streek te ontdekken (groen erfgoed, architectuur, industriëel erfgoed, de stromen en rivieren, de gastronomie,…), en de vele attracties. en vergeet niet te genieten van het onweerstaanbare Waalse onthaal. We bieden u graag een hele reeks adressen en plekjes aan die veel te bieden hebben: gîtes, B&B's, hotels, restaurants, bistrots en attracties. De 'Maisons du tourisme, ' de 'Syndicats d’initiative' en de Toerisme Bureaus zullen u op alle gebied een handje kunnen toesteken.
In 2014 en 2015 hebben we een afspraak met de Geschiedenis.
Ik nodig u dan ook uit om in haar stappen te treden.
Jean-Pierre Lambot
CommissariGeneraal voor het Toerisme
REIS UITNODIGING

Toerisme en herdenking in Wallonië

Waarom herdenken?
De keuze van deze gids gebeurde niet op neutrale wijze, noch voor u de lezer-toerist, noch voor de auteurs.
Het toerisme gebaseerd op herinnering, soms ook wel historisch toerisme genaamd, brengt door zijn verankering in het collectieve geheugen van onze samenleving, een extra dimensie aan de geneugten van het toerisme .
Deze gids heeft zich in het bijzonder toegespitst op drie evenementen die een grote indruk hebben gemaakt in Wallonië:
- De Slag van Waterloo
- De Eerste Wereldoorlog 14-18
- De Slag om de Ardennen.
Deze gebeurtenissen worden in hun historische context geplaatst en helpen zo de bezoeker hun eigen herinneringen op te bouwen en verder te ontwikkelen.
In dit geval interesseren we ons aan de militaire en civiele slachtoffers die op één of andere wijze bij de confrontaties waren betrokken. Ze zoeken niet om hun verschillen te onderlijnen maar met de bedoeling deze te overschrijden en te zoeken naar hogere waarden zoals vrede en verzoening.
Dit toerisme van de herinnering maakt zich sterk om humanistische en universele waarden aan te kaarten.
Een oord, een datum, een hersamenstelling, een musuem, een monument, een begraafplaats of een eenvoudige herdenkingsplaat… het zijn allemaal elementen die dit soort toerisme zo rijk en gediversifieerd maken. In deze gids hebben we een selectie gemaakt die we dachten representatief te zijn (en dus zeker niet exhaustief!) van deze bladzijde in de geschiedenis van Wallonië.
Het is niet de bedoeling gewest politieke of filosofische argumenten te hanteren, eerder hebben we een correcte band tussen het verleden en het heden willen aantonen. Wat we ook niet beogen is een vorm van 'voyeurisme', een herinnering in een attractie te maken. Maar het moet gezegd worden dat deze plaatsen van herinnering gebruik maken van alle moderne communicatie middelen om hun boodschap over te brengen zonder aan de fundamentele waarde van de herinnering af te doen. Alles wordt historisch benaderd en de culturele dimensie wordt eveneens in acht genomen.
Het parcours van het toerisme van de herinnering is niet noodzakelijk een vrolijke wandeling. Het kan gemengde zelfs tramatiserende gevoelens oproepen bij sommigen hoe de feiten ook worden voorgesteld. Het is aan de bezoeker een gemotiveerde en doordachte keuze te maken, vooral indien begeleid van jongere kinderen. De bezoeker wordt ook verzocht de bezochte plekken te respecteren om zo ook de herinnering aan diegenen die er voor eeuwig vertoeven te eren.
Alhoewel de drie vermelde thema's aan de basis liggen van deze gids, werd zeer zeker ook het lokale aspect niet vergeten. Het toerisme van de herinnering is voorstander van een economische ontwikkeling en beantwoord aan de verwachtingen van de bezoeker door hen mee te nemen op ontdekking van de lokale producten. De gastronomie, de lokale bistrootjes met streekproducten, leuke plekken om te overnachten en uitgebreide toeristische informatie brengen toerisme en herinnering samen als interessante elementen voor een verblijf als geen ander.
Marie-Paule Eskénazi
Directeur van vzw 'Tourisme autrement'

Een beetje geschiedenis


Een beetje geschiedenis - La Bascule, monument van Royal Irish Regiment te Bergen
© WBT – Morgane Vander Linden
De 14-18 Oorlog in Wallonië
Op de vooravond van het conflict hoopt de Belgische publieke opinie nog dat het land, dat zich veilig voelde door zijn neutraliteit statuut, aan de confrontatie zal kunnen ontsnappen.
Maar dat was buiten het Duitse aanvalsplan van Schlieffen-Molkte gerekend die namelijk voorzag dat de rechtse vleugel van het leger door België moest gaan, een kleine natie die toch geen weerstand zou bieden. De bedoeling was een draaiend manoeuver uit te voeen ten noorden van de Samber en Maas lijn om zo de Franse verdediging op het verkeerde been te pakken.
De uitvoering van dit plan dat duielijk inhield de neutraliteit van België te schenden, concretiseerde zich met het ultimatum van 2 augustus dat eenvrije doorgang eiste over ons grondgebied zogezegd om een aanval van de Franse troepen tegen te gaan. De Belgische regering heeft dat ultimatum op 3 augustus verworpen wat de invasie van België door Duitse troepen ten gevlge had op 4 augustus in de ochtend en de aanval op Luik op de 5de. Het eerste slachtoffer van het Belgisch leger sneuvelde in Thimister op 4 augustus. Op dezelfde dag gaat ook Groot-Britannië in het conflict treden als reactie op de schending van onze neutraliteit.
België had een verdedigingsstructuur gebaseerd op de forten van de Maas (Luik en Namen) en rond Antwerpen. De uitvoering van het plan Schlieffen-Moltke hield in zeer snel de weerstand te breken van de 12 forten van de Verstevigde Positie van Luik (het PFL) die de oversteek van de Maas moesten verhinderen en die de weg naar Parijs versperden.
Onder leiding van Generaal Leman trachten de Belgen met veel moed te weerstaan en de Duisters zetten hun zware artillerie in om de forten tot zwijgen te brengen. Zij gebruikten onder andere hun zwaarste stukken, twee obus kanonnen van 420 mm die gekend waren als 'Dikke Bertha'. Op 15 augustus wordt het fort van Loncin dat de weg en de spoorweg naar Brussel controleert, beschoten en wordt een deel van het garnizoen onder het puin begraven.
Alhoewel de gevechten rond de forten van Luik weinig impact hadden op de strategische plannen van de Duitsers, speelden deze weerstandsgevechten een belangrijke rol in de publieke opinie in België en in het buitenland. Het "dappere België" is David die het hoofd biedt aan Goliath. De stad Luik krijgt reeds op 7 augustus de "légion d’honneur" en de cafés in Parijs die altijd een 'café Viennois' op de kaart hadden staan, doopten die nu om in "café liégeois" als eerbetoon aan de weerstand van de stad en de forten!
Terwijl tussen 21 en 25 augustus de forten rond Namen vallen en ook op 20 augustus Brfussel gevallen is, heeft het Belgische leger zich teruggetrokken op Antwerpen dat eveneens door een fortengordel is omringd.
Na Luik te hebben veroverd en terwijl er nog verschillende regimenten geblokkeerd zijn door het beleg van Antwerpen, voert de rest van het Duitse leger zijn draaiend manoever door in de valleien van Samber en Maas tussen DiInant en Charleroi. Tegen einde augustus zijn de activiteiten verlegd naar een andere sector: de frans-belgische grens. Deze grensoorlog die nu de Franse en Engelse troepen tegenover de DUitsers plaatst speelt zich af bij ons van

  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • Podcasts Podcasts
  • BD BD
  • Documents Documents