Службогонци
33 pages
Bulgarian

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris

Службогонци , livre ebook

-

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus
33 pages
Bulgarian

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus

Description

Около кабинета и дома на министър Никола Балтов е пълно с хора – едни роднини, други приятели, трети познати. Всеки иска нещо. Някой иска службица, друг се моли да ходатайстват за него. Не са важни знанията, нито уменията. Важно е, че познават министъра. Алчност, жажда за власт и корупция са сатирично критикувани от Вазов, но службата не е вечна, нито е вечно министерството на Балтов.
„Службогонци" е една от най-ярките комедии на Иван Вазов, която и до днес се поставя на сцена. По нея е направена и телевизионна постановка с участието на познати български актьори.
Иван Вазов е един от най-известните български писатели и поети, живял в годините 1850-1921. Животът и творчеството на Вазов са белязани от два периода – Възрожденски и следосвобожденски. Дебютира през 1870 год. със стихотворението „Борба", а шест години по-късно издава първата си стихосбирката. Обемното творчество на Иван Вазов обхваща почти всички жанрове, като негово дело е първият български научнофантастичен разказ („Последният ден на ХХ век", 1899) и първата българска фентъзи поема („В царството на самодивите", 1884). Вазов се определя като „хроникьор на епохата", а Гео Милев от своя страна го нарича „патриарх на българската литература". Произведенията на Вазов могат да се четат като поезия, но и като история на България. Той заема достойно място сред българите, допринесли за утвърждаването, съхранението и развитието на нацията.

Sujets

Informations

Publié par
Date de parution 15 mars 2023
Nombre de lectures 0
EAN13 9788728156063
Langue Bulgarian

Informations légales : prix de location à la page 0,0150€. Cette information est donnée uniquement à titre indicatif conformément à la législation en vigueur.

Extrait

  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • Podcasts Podcasts
  • BD BD
  • Documents Documents