Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR :  ÇEVRE FELAKETİ YAŞIYORUZ
4 pages
Turkish

Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR : ÇEVRE FELAKETİ YAŞIYORUZ

-

Le téléchargement nécessite un accès à la bibliothèque YouScribe
Tout savoir sur nos offres
4 pages
Turkish
Le téléchargement nécessite un accès à la bibliothèque YouScribe
Tout savoir sur nos offres

Description

ÇEVRE FELAKETİ YAŞIYORUZ !!! Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR ÇEVRE FELAKETİ YAŞIYORUZ (28) !!! Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey, kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır. Mustafa Kemal ATATÜRK Uzmanlar kışın artan hava kirliliği için uyarıyor(Milliyet-5.2.2016) Değerli arkadaşlar, Güzel ülkemizde ve dünyamızda; küresel sermaye ve AB-D emperyalizminin çıkarları yüzünden oluşan çevre kirlilikleri nedeniyle sağlıklı ve mutlu yaşamımız giderek tehlikeye düşmektedir.Bizden sonraki nesillere de daha riskli ve kirli bir dünya bırakmamız söz konusu. Pek çok gelişmiş ülkede toplum, yaşanan çevre felaketlerine karşı hem siyasal hem de sivil toplumsal örgütleri ile gereken tepkilerini çok güzel ortaya koymaktadır.Ne yazık ki güzel ülkemizde siyasi yaşam, kısırlaştı ve sadece dinsel siyasete veya etnik kimliğe dayalı hale geldi. Çağdaşdemokrasilerde olduğu gibi ülkemizde yaşanan çevre kirliliğine ve halk sağlığına karşı duyarlı bir siyaset ve siyasi güç söz konusu değil. Oysa dünyamızda ve güzel ülkemizde her yıl tekrarlanan ve yıllardır devam eden çevre sorunlarımızı dile getirmemiz ve hep birlikte çözümler aramamız gerekir.Örneğin, TAM GAZ KİRLİLİK. Havakirliliği sınır değerlerinde. Türkiye’de izin verilen oranlarla, Dünya Sağlık Örgütü arasında farklar bulunuyor.

Informations

Publié par
Publié le 09 février 2016
Nombre de lectures 35
Langue Turkish

Extrait

ÇEVRE FELAKETİ YAŞIYORUZ !!!
Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR
ÇEVRE FELAKETİ YAŞIYORUZ (28) !!!
Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey, kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Uzmanlar kışın artan hava kirliliği için uyarıyor(Milliyet-5.2.2016)
Değerli arkadaşlar,
Güzel ülkemizde ve dünyamızda; küresel sermaye ve AB-D emperyalizminin çıkarları yüzünden oluşan çevre kirlilikleri nedeniyle sağlıklı ve mutlu yaşamımız giderek tehlikeye düşmektedir.Bizden sonraki nesillere de daha riskli ve kirli bir dünya bırakmamız söz konusu.
Pek çok gelişmiş ülkede toplum, yaşanan çevre felaketlerine karşı hem siyasal hem de sivil toplumsal örgütleri ile gereken tepkilerini çok güzel ortaya koymaktadır.Ne yazık ki güzel ülkemizde siyasi yaşam, kısırlaştı ve sadece dinsel siyasete veya etnik kimliğe dayalı hale geldi. Çağdaş demokrasilerde olduğu gibi ülkemizde yaşanan çevre kirliliğine ve halk sağlığına karşı duyarlı bir siyaset ve siyasi güç söz konusu değil.
Oysa dünyamızda ve güzel ülkemizde her yıl tekrarlanan ve yıllardır devam eden çevre sorunlarımızı dile getirmemiz ve hep birlikte çözümler aramamız gerekir.Örneğin, TAM GAZ KİRLİLİK. Hava kirliliği sınır değerlerinde. Türkiye’de izin verilen oranlarla, Dünya Sağlık Örgütü arasında farklar bulunuyor. Örneğin, 24 saatlik dilimde kükürtdioksit sınır değeri Türkiye’de 225 mikrogram/metreküp olarak kabul edilirken, bu oran AB’de 125, DSÖ’DE 20 mikrogram/metreküp olarak kabul ediliyor(5.2.2016-Milliyet).HAVA HIZLA KİRLENİYOR, BİRİNCİ İSTANBUL. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) uydu haritaları ile son 10 yılda kontrolsüz şekilde büyüyen İstanbul’daki Azot Dioksit oranının %50 oranında arttığı tespit edildi. Kirlilik artışı Ankara’da %30, İzmir’de ise %10 seviyelerinde gözlemlendi(22.12.2016-Cumhuriyet). İSTANBUL’UN HAVASINA PARTİKÜL KAÇTI.En kirli semt Esenyurt, en temiz ise Şile.İstanbul’da son bir ay içinde havadaki partikül madde 10 seviyesi, her ilçede sınır değerlerini aştı. Buna egsoz gazları ve kentsel dönüşümün neden olduğunu belirten uzmanlar“Değerler korkutucu” uyarısında bulundu(16.12.2015-Milliyet).TÜRKİYE NEFESSİZ.Yeniden 1990’lı yıllara döndük.hava Türkiye kirliliğinde 23 yıl öncesine döndü. Kalitesiz kömür kullanımı sorunların başında geliyor(2.2.2016-Cumhuriyet).
DOĞAYI KORUMADA EN DİBİ GÖRDÜK.ABD Yale Üniversitesi tarafından iki yılda bir yayımlanan Dünya Çevre Performansı Endeksinin 2016 raporu açıklandı. Rapora göre Türkiye son 2 yılda 33 basamak gerileyerek genel sıralamada 99’uncu sırada yer aldı(30.1.2016-Milliyet). HAVA KİRLİLİĞİNE BİSİKLETLİ ÇÖZÜM. İtalya’da hava kirliliğinde yaşanan artış, trafikte araçlar için yeni düzenlemeleri beraberinde getirdi. Milano’da 3 gün boyunca araçların trafiğe çıkışı yasaklanırken, halk toplu taşıma ve bisikletli ulaşıma yönlendirildi(30.12.2015-Milliyet). KARADENİZ, HAFRİYAT DOLGUSUYLA KİRLENİYOR. Denizden yer kazanmak amacıyla çöp dahil hafriyat atıklarıyla doldurulduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Levent Bat,“ Bu uygulamayla Karadeniz kirletiliyor”dedi (27.11.2015-Milliyet). KLOZET, BANK, BİSİKLET.Pasaport iskelesinde su altı İzmir’deki temizliği yapıldı. Denizin dibinden çıkan eşyaları gören vatandaşlar büyük şaşkınlık yaşadı (20.11.2015-Milliyet). HATAY’IN SUYU İÇİLEMEZ DURUMDA.Belediye başkanı alınan numunelerin sonuçlarını açıkladı. “İl genelinde alınan 1606 numuneden 379’u içilemez nitelikte. İlçe bazında 50-60 yıllık kanserojen içeren borular var”dedi(24.11.2015-Milliyet). TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ, SÜMERLERDEN KALAN SİSTEMDEN VAZGEÇMİYOR.Kırklareli’nde 8 bin yıllık saklama yöntemi ile 10 TMO, bin ton buğdayı çürüttü. Kiralanan arsalara buğday yığılıp üzeri önce muşambayla sarılıyor sonra da toprakla örtülüyor. Ürün çürüyüp gidiyor (28.12.2015-Sözcü). PUL BİBERİ BOYADILAR, KAHVEYE İLAÇ KATTILAR.Yapılan denetimler, gıda sahtekarlarının, insan sağlığını hiçe saydığını ortaya koydu. Sahtekarlar pul bibere, boya; kahveye, ilaç; köfteye, sakatat; yoğurda, jelatin; zeytinyağına, trans yağ katıp yüksek fiyatla satıyor(2.1.2016-Milliyet). FOLKLARI BİR TEK BİLİRKİŞİ GÖRMEDİ. Çanakkale’nin Biga Yarımadası’na planlanan 11 termik santrale karşı açılan davada bilirkişi raporu tartışması yaşanıyor. Yılda 2 milyon 515 bin 720 ton ithal kömür yakılarak çalıştırılacak termik santrallerin, çevreye ve bölgenin canlı yaşamında vereceği zarar için açılan davada, bilirkişi nesli tükenen Akdeniz folklarını görmezden geldi(25.12.2015-Milliyet). 1 MİLYON METREKARELİK ORMANA 12 MİLYON TON İNŞAAT ATIĞI DÖKÜLECEK.İstanbul’da hafriyat dökümü için ayrılan 22 alan Büyükşehir Belediyesine yetmedi. İmdada Orman Bakanlığı yetişti. Şile, Çekmeköy ve Silivri’deki 4 alanı, kentsel dönüşümde çıkacak hafriyatın dökülmesi için tahsis etti.(14.1.2016-Sözcü). RANT İÇİN KIYIDA YER KALMAYINCA, DENİZİ DOLDURDULAR.Ataköy’e yeni AVM ve konutlar geliyor. Tepki çeken dev inşaat projelerine bir yenisi daha eklendi. Ataköy sahiline 481 oda kapasiteli otel, 2 ayrı blok halinde apartlar ve AVM yapılacak. Mimarlar odası, doğal dengeyi bozacak projeye tepki gösterdi(1.1.2016-Sözcü).
Değerli arkadaşlar,
Yukarıda sıralamaya çalıştığım, dünyada ve ülkemizdeki çevre felaketlerine karşı halkımızın, sizlerin, STK’ların, tüm yöneticilerimiz ve danışmanlarının umarım dikkatini çekebilirim ve de gereken önlemleri de zamanında ve hep birlikte alırız.
Özellikle çevre kirliliği için alınması gereken önlemler ne kadar gecikirse, olası çözümlerinde o kadar zorlaştığı sonucunu, bilgilerinize sunmak isterim.Aksi halde dünyamızı ve onun en güzel ülkesinin doğal yaşam olanaklarını göz göre göre kaybedeceğiz.
Sevgi ve saygılarımla(9.2.2016)
Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR
NOT: Güzel ülkemiz, iç ve dış güvenlik açısından oldukça kötü günler yaşıyor. Her gün saygıdeğer canlarımızı kaybediyoruz. Bu terör kaosunun devam etmesi halinde, ekonomik sıkıntılarımız da artacaktır. Yıllardır uyguladıkları emperyalist projeler ile bizleri, birbirimize düşman edenler ise zil çalıp oynuyor. Bu tuzaktan en kısa sürede çıkmayı umut ediyorum.
  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • Podcasts Podcasts
  • BD BD
  • Documents Documents